HTML

JÁTÉK - ÉLMÉNY - MINDENMÁS

Kedves Látogató! Szeretettel üdvözöllek blogomon. Anyukaként és pedagógusként minden érdekel, ami a gyermekek világával, fejlődésével, gondolkodásával kapcsolatos. Közgazdászként a gyermekek pénzügyi szocializációjával foglalkozom, ebből írom doktori értekezésemet is. A bejegyzésekben így mindenről lesz szó, ami a fenti témákban felmerülhet, és érdekesnek bizonyulhat a gyermekek, a szülők és a pedagógusok számára. A speciális területeket érintő témákban szakértőket is megkérdezek, így lehetőség lesz többféle nézőpont megismerésére. Kellemes olvasást kívánok! boglarka.zsoter@gmail.com

Friss topikok

  • gyermekjatek: @csillabogi: Kedves Csilla! Köszönöm a hozzászólást! Teljes mértékben egyetértek. Sajnos egy ideig... (2013.03.07. 09:09) Hamvazószerda

Az önfegyelem kérdése

2013.03.11. 21:08 gyermekjatek

http://www.mommo.hu/media/Edes_kisertes_-_Marshmallow_teszt

A fenti videót mindenkinek ajánlom megnézésre. Márcsak azért is, mert nagyon aranyos, és természetesen aki tudja, nézze szakmai szemmel.

A videó egy kísérletet mutat meg, amely Mashmallow-teszt néven vált ismertté. A Mindennapi Pszichológia oldalán találhatunk erről egy rövid összefoglalást: A stanfordi egyetem kutatói a hatvanas években végezték el először a „marshmellow tesztet”, aztán18 évig nyomon követték a kísérletben részt vevő gyerekek életét, s megállapították: azok a gyerekek, akiknek megvolt a képességük, hogy kivárják a második cukorkát, sikeresebbek voltak az iskolában, boldogabbak, elfogadottabbak az életben.Dr. David Walsh, aki nemrégiben megismételte az eredeti kísérletet, Nem című könyvében a szülői „nemet”mondani tudás fontosságát hangsúlyozza. Az ő kísérlete nem arra irányul elsősorban, hogy megmondja, mit jelent, ha egy gyerek megeszi a pillecukrot, vagy, hogy megjósolja, ezek közül a gyerekek közül ki milyen felnőtt lesz. Célja az volt, hogy megmutassa a szülőknek: tudnák a gyerekeket több önfegyelemre tanítani, s rengeteg kísérlet bizonyítja, hogy a nemet mondás képessége kulcsfontosságú a sikerességhez. (forrás: http://mipszi.hu/cikk/100914-marshmallow-teszt-ujrajatszva)

 Ezt a képességet egyébként a pénzügyi területen sem hagyják figyelmen kívül. Olyan kutatók, mint Paul Webley és Ellen Nyhus, a jövőorientáltságot emelik ki, mint az egyik kulcsfontosságú tényezőt a tudatos pénzügyi magatartás kapcsán. Ez a jövőorientáltság összefügg a szükségletkielégítés kitolásának képességével, amiről a fenti videó szól.

Az önfegyelmet fejleszthetjük. A pedagógusok feladata, hogy olyan helyzeteket is elővegyenek egy-egy játék segítségével, ahol az önfegyelem fejlesztésére sor kerülhet. És ahogy a fent idézett cikkben is írják a szerzők, a szülőknek is észre kell venniük, hogy az önfegyelem a későbbi években fontos képessége lesz a gyermeknek, ami a sikerességét, az életben való beválását is befolyásolja.

Azok a játékok, ahol egyszerre egy vagy csak néhány gyermek kap szerepet, tipikusan jó példák az önfegyelem gyakorlására. Ahol ki kell várni a soromat, ott igenis önfegyelmet gyakorlok. A társasjátékok is alkalmasak erre. Az eszközös játékok egyszerre alkalmasak a figyelem/koncentráció és az önfegyelem fejlesztésére. Vegyük példának a Csön, csön gyűrű kezdetű játékot. Ebben a játékban benne van egy eszköz, amelyre figyelni, koncentrálni kell, de nem szabad elárulni, hogy éppen hol/kinél van a gyűrű. Amikor ezt a játékot kicsikkel (például 3 évesekkel játsszuk), akkor ők sokszor azonnal el akarják árulni, kinél van a gyűrű. Ugyanakkor ők azok, akik akkor is végignyitogatják mindenki kezét, ha tudják, kinél van a gyűrű. Csak úgy, a játék öröméért. Később azonban a kivárás képességének fejlődésével már valóban fejlesztheti a figyelmet és fegyelmet is ez a játék.

Szólj hozzá!

Címkék: fejlődéslélektan készségfejlesztés önfegyelem késleltetés marshmallow-teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr205128587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása