HTML

JÁTÉK - ÉLMÉNY - MINDENMÁS

Kedves Látogató! Szeretettel üdvözöllek blogomon. Anyukaként és pedagógusként minden érdekel, ami a gyermekek világával, fejlődésével, gondolkodásával kapcsolatos. Közgazdászként a gyermekek pénzügyi szocializációjával foglalkozom, ebből írom doktori értekezésemet is. A bejegyzésekben így mindenről lesz szó, ami a fenti témákban felmerülhet, és érdekesnek bizonyulhat a gyermekek, a szülők és a pedagógusok számára. A speciális területeket érintő témákban szakértőket is megkérdezek, így lehetőség lesz többféle nézőpont megismerésére. Kellemes olvasást kívánok! boglarka.zsoter@gmail.com

Friss topikok

  • gyermekjatek: @csillabogi: Kedves Csilla! Köszönöm a hozzászólást! Teljes mértékben egyetértek. Sajnos egy ideig... (2013.03.07. 09:09) Hamvazószerda

Pompás napok

2013.03.05. 10:28 gyermekjatek

img_1960_1362475626.JPG_2220x1665

A Pompás napok egy olyan kezdeményezés, amelynek lényege, hogy a kisiskolás gyermekek az iskola intézményében, rendkívüli tanóra keretében, játékos formában ismerkednek meg egy-egy témakörrel. Jelenleg két ilyen témakör bemutatásán vagyunk túl, Gavallér-Kormos Rebekával közösen. Az egyik a Luca nap és kapcsolódó szokások, hiedelmek; a másik pedig a Farsang- és téltemetés. Az első alkalmakat Luca nap környékén tartottuk második osztályos gyermekeknek, a Farsangtemetést pedig a múlthéten első- és második osztályosoknak. A Pompás napok 1,5 órás programot jelent, amely természetesen egy szünetet is magában foglal, így alkalmazkodunk az iskolai szabályok szabta keretekhez. Egy-egy program, legyen az bármely téma köré építve (Luca nap, Farsang, Téltemetés, Húsvét, Pünkösd, Szüret stb.), magában foglalja a gyermekek megmozgatását játékos és táncos formában, a fantáziájuk megmozgatását egy témához illő mesével, és a finommozgások sem maradhatnak el, valamilyen kézműves tevékenység formájában.

A mostani alkalom során kikacagtuk a telet, hogy végre jöjjön a tavasz! Mit jelent ez? A gyerekekkel először is jól bemelegítettünk játszva és énekelve, majd mindenki elmondta, milyen jelmezbe bújt a farsangi mulatságon. Ezután énekeltünk, és meséltünk nekik. A szünet után elkészítettük azt a bábot fonalból, amelyet mindenki hazavitt. A néphagyomány szerint az ilyen bábokat elégették vagy vízbe dobták, mi most azt beszéltük meg a gyerekekkel, hogy mindenki hazaviszi, kiakasztja az ablakba, teraszra, az udvaron egy fára, ahová szeretné (illetve ahová tudja), és a madarak lecsípik a fonalakat, elviszik messzire a rossz tulajdonságokat, a betegségeket, a telet - mindent, amit belecsomóztunk. Mindezek után pedig nem következhetett más, mint egy nagy mulatság játékkal és tánccal, hogy végleg elűzzük a rossz időt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: játék farsang mese néptánc játékélmény népi játék kézműveskedés Luca nap báb készítés

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr55108402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása