HTML

JÁTÉK - ÉLMÉNY - MINDENMÁS

Kedves Látogató! Szeretettel üdvözöllek blogomon. Anyukaként és pedagógusként minden érdekel, ami a gyermekek világával, fejlődésével, gondolkodásával kapcsolatos. Közgazdászként a gyermekek pénzügyi szocializációjával foglalkozom, ebből írom doktori értekezésemet is. A bejegyzésekben így mindenről lesz szó, ami a fenti témákban felmerülhet, és érdekesnek bizonyulhat a gyermekek, a szülők és a pedagógusok számára. A speciális területeket érintő témákban szakértőket is megkérdezek, így lehetőség lesz többféle nézőpont megismerésére. Kellemes olvasást kívánok! boglarka.zsoter@gmail.com

Friss topikok

  • gyermekjatek: @csillabogi: Kedves Csilla! Köszönöm a hozzászólást! Teljes mértékben egyetértek. Sajnos egy ideig... (2013.03.07. 09:09) Hamvazószerda

Élmények és hagyományok

2013.05.22. 15:25 gyermekjatek

dscn2042_ed_1369228201.jpg_2000x1500

Kedves Olvasók!

A héten Pomázon jártunk ismét, ahol régi jó ismerősökkel találkoztunk. Egy másodikos osztálynak tartottunk foglalkozást - vagy nevezhetjük rendkívüli tanórának - a POMPÁS NAPOK program keretében. Nagyon jó kedvűen tértünk haza, és a legkedvesebb mondatokat is őrizzük: "Sziasztok! Gyertek majd máskor is!" Sőt olyan gyerekek is ránk köszöntek, akikkel még decemberben találkoztunk, azóta sajnos nem, de megismertek minket, és az udvaron a nevünkön szólítva köszöntek. És nemcsak gyerekek, tanárok is. Szóval a kapcsolat nagyon jó, az élmények szintén szuperek, a hagyományok pedig mindehhez megfelelő alapot biztosítanak.

A mostani alkalommal főként pünkösdi hagyományokról beszélgettünk, játszottunk tavaszi és udvari játékokat. Olyanokat, amelyeket a gyerekek ezután biztosan újra és újra elő tudnak venni. A pünkösdi királyválasztás kapcsán főként ügyességi játékokat játszottunk. A mese Erős Paliról szólt, nagyon interaktív formában, a gyerekekkel közösen alakult a történet. A végén a szél kapott fontos szerepet a mesében, az volt segítségükre a mese szereplőinek abban, hogy kijussanak az alvilág sötét bugyrából. A szél motívumát továbbvittük, és szélforgót készítettünk, hagyományosan olyat, amelyen a bot és a forgófej egymásra merőlegesek. Kedves fafaragó ismerősünk előre kifaragta a 26 ágat, és ez szolgált alapjául a színes szélforgóknak. Amikor készen lettünk, kimentünk az udvarra kipróbálni.

És ha már az udvaron voltunk, játszottunk néhány kifejezetten udvaron játszható ügyességi és gyorsasági játékot. Használtunk botot, labdát, krétát. Általában minél több eszközt igyekszünk egy-egy ilyen alkalommal bevonni a foglalkozásba. Sajnos csúszásban voltunk, így nem tudtuk teljes egészében kihasználni az udvart, mert egy negyed óra után jött a többi osztály is kifelé. Ekkor visszamentünk a tornaterembe és a tanterembe, ott folytattuk. A gyerekek nagyon élvezték, és mi is. A tanítónéni kiemelte, hogy büszke rájuk, mert aki kiesett, nem duzzogott, hanem szurkolt tovább a társainak, és nem próbált meg senki csalni annak érdekében, hogy ne essen ki.

Ez az osztály nagyszerű kis csapat, a gyerekeken érződik, hogy figyelnek rájuk, hogy foglalkoznak velük. Csupa öröm a közös munka! Bemutatták nekünk az iskolai gálára készült kis műsorukat is, amely csúfolókból állt. Legalább harminc-negyvenféle csúfolót elmondtak együtt, egyszerre, különböző térformákkal összekötve mindezt. Mi csak ámultunk, hogy milyen ügyesek! Csak így tovább! Reméljük még találkozunk!

Szólj hozzá!

Címkék: játék pünkösd játékélmény népi játék népszokás gyerekfoglalkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr175312979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása